Personalistika

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Personalistika vo firmách

personálny manažment, výber pracovníkov

Výber pracovníkov je neoddeliteľnou súčasťou riadenia ľudských zdrojov. Závažnosť výberu pracovníkov je daná skutočnosťou, že každý pracovník disponuje určitými osobnými predpokladmi, určitou kvalifikačnou, výkonovou a osobnostnou kapacitou, ktorá je individuálne špecifická a vyjadruje úroveň a oblasť jeho pracovnej spôsobilosti. Zároveň každá činnosť, profesia, funkcia predstavuje vzhľadom k rôznym stránkam profilu pracovníka dosť jednoznačne vymedzený súbor požiadaviek a nárokov. Zaradenie pracovníka je primerané, ak dochádza k súladu medzi požiadavkami profesie a predpokladmi pracovníka. Pri zaraďovaní človeka do pracovného procesu je teda užitočné odborne ho posúdiť vzhľadom k požiadavkám profesie alebo funkcie, ktorú má vykonávať.

Ako dôležitá súčasť podnikového manažmentu sa prejavujú vztahy medzi jednotlivcami a podnikom. Tieto vzťahy sa v odbornej praxi hodnotia ako primerané ľudské zdroje, ktoré možno zadovážit pre organizáciu. Primerané ludské zdroje potom možno definovat ako jednotlivcov v organizácii, ktoré aktívne prispievajú k dosiahnutiu cieľov podnikového manažmentu.
Pri obstarávaní primeraných ludských zdrojov spravidla rozlišujeme nasledujúce 4 čiastkové stupne:

  • nábor
  • výber
  • výchova
  • hodnotenie

Personalistika | stály odkaz

Komentáre

  1. OMG
    prepac, neviem kto si, ale ak sa rozhodnes pisat o tejto problematike poriadne si dostuduj urcite veci, alebo aspon opis text z nejakej naozaj dobrej knihy... tu by ma celkom zaujimal pouzity zdroj?

    mozem odporucit lepsi, ak sa tym planujes zaoberat a myslim to v dobrom :)
    publikované: 11.02.2009 13:51:29 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ja zas nechapem...
    naco by tu dofrasa mal niekto nieco opisovat z nejakych odbornych knih??? to co sa dnes deje? same taketo hlupiny sa dnes publikuju...
    publikované: 11.02.2009 14:34:06 | autor: luu (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. luu
    moj skromny postreh, casto tu vidim opisane texty... pride mi to absurdne, ale je to tak
    p.s. tu myslim na pravda blogovisku
    publikované: 11.02.2009 14:47:48 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014